Solarna ulična svetilka je zelo praktična, saj ni odvisna od električnega omrežja. To je izjemnega pomena v primeru električnega izpada. Čeprav avtomobilski žarometi osvetlijo območje pred vozilom, pa lahko vseeno zelo hitro spregledamo dogajanje na robu ceste ali na pločniku. Javna razsvetljava je še posebej pomembna v mestih in na vaseh, kjer je več različnih udeležencev v prometu.

Solarna ulična LED svetila so iz tega vidika varnejša od halogenskih. Njihova odlična lastnost je tudi, da območje zelo dobro osvetlijo, kar stopnjo varnosti še poviša. To pa nista edini prednost solarnih uličnih svetilk. V nadaljevanju vam bodo pojasnili, zakaj so vedno bolj priljubljene in na kaj moramo biti pri nakupu posebej pozorni.

Solarna ulična svetilka

Kaj je posebnost ulične LED razsvetljave?

Ulična LED razsvetljava v nekaterih primerih deluje na solarne panele, v nekaterih pa je njen edini vir napajanja javno električno omrežje. V kolikor izkorišča sončno energijo, so stroški še posebej nizki, a tudi za navadne LED luči velja, da so energetsko varčna. V primerjavi z navadnimi halogenskimi žarnicami porabijo bistveno manj elektrike, saj kar 95 % energije pretvorijo v svetlobo in le 5 % v toploto. To je bistvena prednost, saj za halogenske žarnice drži ravno obratno. Izgube so pri slednjih izrazito večje, kar se izraža v visokih stroških za javno razsvetljavo. LED različica je okoljsko prijaznejša tudi zato, ker je zanjo značilna neprimerljivo daljša življenjska doba. Ker deluje tudi več 10 tisoč ur, jo je potrebno zelo redko zamenjati.

SOLARNA ULIČNA IN CESTNA SVETILA

Kakšna solarna ulična LED svetila so sploh na voljo?

V zadnjih letih je fotovoltaika izjemno napredovala, zato lahko izbiramo med več tipi. Le-ti se med seboj precej razlikujejo, zato so razlike v ceni precejšnje.

Komplet ločenih solarnih uličnih svetilk se lahko konfigurira po željah

Ločene cestne luči na sončno energijo nudijo optimalno osvetljenost tudi v slabših pogojih. Njihova prednost je, da lahko komplet prilagajamo glede na potrebe in želje. Po potrebi je mogoče dodati močnejše fotovoltaične panele ali pa povečati njihovo število. Prilagajamo lahko tudi vir napajanja na npr. AGM, LiFePo4, TAB tubularne, ciklične gel baterije ipd. Luči se med seboj razlikujejo tudi po dimenzijah, obliki in izkoristkih, zato vam svetujemo, da pred nakupom dobro preučite pogoje v prostoru, ki ga želite osvetljevati. Opozoriti vas moramo, da so tovrstni kompleti težki vsaj 40 – 70 kg, zato zahtevajo oporo močnejšega kandelabra.

Integrirana solarna ulična LED svetila vsebujejo vse za svoje delovanje

Druga različica pa je še bolj inovativna, saj je že opremljena z vsemi komponentami, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Fotovoltaična celica čez dan zajema sončno energijo, katero nato pretvori v električno energijo. Slednjo shrani v integrirano baterijo, ki ponoči ali v primeru slabega vremena napaja LED modul. Njihova namestitev je v primerjavi z ločenimi lučmi precej lažja, saj so vse komponente skrite v enem ohišju. Povezovanje in nameščanje ločenih delov tako ni potrebno. To omogoča tudi večjo mobilnost, saj jih je po potrebi mogoče prenesti na novo lokacijo. Življenjska doba tovrstne ulične LED razsvetljave naj vas ne skrbi, saj optimizirano delovanje celotnega sistema in že sama LED tehnika povečujeta učinkovitost in nemoteno delovanje.

Solarna ulična svetilka

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri solarne ulične svetilke?

Kot omenjeno je pri ulični LED razsvetljavi na voljo pestra paleta različnih izdelkov. Že to nam lahko oteži končno odločitev, pa to sploh niso edine lastnosti, na katere je potrebno biti pozoren. Zelo pomembno namreč je, da izberemo dovolj veliko kapaciteto baterije in dovolj močen panel, da bo solarna ulična svetilka nemoteno delovala tudi v primeru daljših noči in slabega vremena. Pri izbiri moramo biti torej pozorni na:

– Dolžino dneva: Pozimi je dan bistveno krajši kot poleti, kar pomeni, da imajo solarna ulična LED svetila manj časa za polnjenje. Če se lahko junija npr. polnijo tudi 16 ur, pa je pozimi ta čas bistveno krajši – le 8 – 9 ur. Iz tega razloga je izjemnega pomena, da izberemo sončno celico z večjo nazivno močjo, kot se morda zdi na prvi pogled.

– Količino sonca: Seveda pa moramo pri izbiri upoštevati tudi število ur, ko dejansko sije sonce. V juliju je povprečna količina sonca v Ljubljani kar 290 ur, a je zato decembra le 55 ur. Čeprav se baterija polni tudi v oblačnem vremenu, pa je izkoristek precej manjši (le 10-20 % nazivne moči fotovoltaičnega panela). Če si želimo, da ulična LED razsvetljava deluje nemoteno, je potrebno izbrati sončno celico z dovolj veliko nazivno močjo.

Solarna ulična svetilka

Potrebno se je zavedati, da je ključen del omenjenih luči baterija. Bolj kot jo praznimo, krajša je njena življenjska doba. Iz tega razloga je priporočljivo, da jo ves čas ohranjamo čimbolj polno. Za primerjavo lahko npr. povemo, da bo solarna ulična svetilka, ki jo bomo vsak dan v celoti izpraznili, delovala le 1000 – 2000 ciklov polnjenja, medtem ko bo svetilka, ki jo bomo izpraznili za 60 %, delovala 3000 – 5000 ciklov. Na praznjenje vplivajo tudi nizke temperature, kar je pri izbiri ustreznih solarnih uličnih LED svetil in njihovih komponent prav tako potrebno vzeti v zakup.