Cestne in ulične svetilke – kako izbrati pravo?

Pravilna izbira svetilk je ključna za zagotavljanje varnosti in vidnosti, še posebej na kritičnih območjih, kot so večja cestna križišča ali prehodi za pešce.

Ulične svetilke spadajo v kategorijo zunanjih svetil, pri čemer je v sodobni družbi, ki si prizadeva za varčevanje z energijo, pomembno, da se javna razsvetljava izbere premišljeno. Različne vrste zunanjih svetilk so prilagojene zunanjemu okolju in vremenskim vplivom, pri čemer morajo biti trpežne, kakovostne in zagotavljati ustrezno raven osvetljenosti.

Namen luči za javno razsvetljavo je predvsem zagotavljanje varnosti in vidnosti v mestu. Nameščene so na drogove ali kandelabre ter omogočajo optimalno razsvetljavo cestišč, pločnikov, parkirišč in drugih zunanjih površin.

V članku so navedene tudi različne vrste zunanjih svetilk, med njimi dekorativna svetila, integrirana svetila, solarna svetila, vrtna svetila, cestna svetila ter stenska in fasadna svetila. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti in se prilagaja specifičnim potrebam uporabe.

Pri izdelavi zunanjih uličnih svetilk je pomembna izbira ustreznih materialov, ki so odporni na vremenske vplive. Pogosti materiali vključujejo korozijo odporno jeklo (korten), lit aluminij, nerjaveče jeklo (inox), baker in medenino. Izpostavljenost zunanjim dejavnikom zahteva, da svetilke izpolnjujejo določene kriterije, kot so ustrezen nivo osvetljenosti, dolga življenjska doba, optimalna razporeditev svetlobe ter zaščita pred trdimi predmeti, dežjem in vlago.

Slovenija je sprejela zakone in uredbe, ki urejajo področje javne razsvetljave tako v gospodarskem kot okoljevarstvenem smislu. Med njimi sta Pravilnik o prometni signalizaciji in opremi na cesti ter Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja iz leta 2007. Uredba omejuje svetenje nad vodoravnico, s čimer preprečuje onesnaževanje neba. Javne ulične svetilke v Sloveniji so izdelane v skladu z uredbo ULOR=0, ki predpisuje omejitev svetenja nad vodoravnico. To je pomemben dosežek tako na svetovni ravni kot za varovanje okolja. Poleg tega so sodobne zunanje svetilke opremljene z LED diodami, ki so energijsko učinkovitejše. Zahvaljujoč temu se lahko dosežejo visoki izkoristki osvetlitve od 130 do 190 lumnov na watt (lm/W).

Pravilna izbira cestnih in uličnih svetilk ter njihova pravilna namestitev ima ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti in udobja na javnih površinah. Poleg tega pravilno načrtovana in izbrana razsvetljava prispeva k energetski učinkovitosti ter zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja.

Celoten članek si lahko ogledate na Cestne in ulične svetilke – kako izbrati pravo? – domžalec.si (domzalec.si)

Ali pa več naših izdelkov tukaj Zunanja svetila – Ulične in cestne svetilke ATRIVA